32. Proiect de hotărâre privind modificarea și completarea Regulamentului privind reglementarea cadrului general pentru repartizarea și închirierea locuințelor de tip A.N.L. aflate pe raza teritorială a Municipiului Baia Mare și în administrarea Consiliululi Local al Municipiului Baia Mare aprobat prin H.C.L. nr.144/2020 modificat și completat prin H.C.L. nr.116/2023

Inițiator –Ioan Doru Dăncuș Primarul Municipiului Baia Mare
Art.I Se aprobă modificarea și completarea Regulamentului privind reglementarea cadrului general pentru repartizarea și închirierea locuințelor de tip A.N.L. aflate pe raza teritorială a Municipiului Baia Mare și în administrarea Consiliululi Local al Municipiului Baia Mare aprobat prin H.C.L. nr.144/2020 modificat și completat prin H.C.L. nr.116/2023, prin introducerea unui nou capitol care va avea următorul cuprins:
“Capitolul VIII
Art. 45. Documentele necesare în vederea repartizării cheltuielilor comune și a utilităților/chiriași, din locuințele aflate în proprietatea privată sau administrarea Municipiului Baia Mare sunt:
a) Facturile emise de către furnizorii de servicii către Primăria Baia Mare și puse la dispoziția Serviciului Contracte Imobiliare din cadrul Direcției Patrimoniu.
b) Lista lunară actualizată cuprinzând nume, prenume, număr apartament, respectiv număr de persoane/chiriași, care locuiesc efectiv în imobil, care nu este obligatoriu să fie egal cu cel înscris în contractele de închiriere, și care se va lua în calcul la defalcarea cheltuielilor comune.
c) Lista cuprinzând obligațiile lunare de plată pentru chiriași, aferente consumului efectuat.

Art. 46 (1). Tipuri de cheltuieli
Cheluielile repartizate pe persoană reprezintă cheltuieli privind serviciile de care beneficiază persoanele/locatarii care locuiesc în mod curent în bloc, și anume:
a) Cheltuieli pentru consumul de apă și pentru canalizare corespunzătoare facturilor prezentate de furnizor și însușite de beneficiar, repartizate proporțional cu numărul de persoane/contract, care locuiesc în mod curent în imobil în perioada în care s-a produs consumul.
b) Cheltuieli cu energia electrică pentru încălzirea apei menajere - se repartizează identic cu cheltuielile pentru consumul de apă rece, însă cuprinde costuri pentru energie calorică și energie electrică, repartizate proporțional cu numărul de persoane/contract, care locuiesc în mod curent în imobil în perioada în care s-a produs consumul.
c) Cheltuieli pentru consumul de energie electrică aferentă părților comune (casa scărilor, holuri, subsoluri, etc.), măsurat prin contor separat - se repartizează proporțional cu numărul persoanelor care locuiesc în imobil pe perioada facturată.
d) Cheltuieli cu energia electrică pentru lifturile cu care sunt dotate imobilele și cheltuieli cu mentenanța acestora repartizate pe persoană în funcție de nivelul la care se află apartamentul și repartizate pe apartamente în funcție de suprafață.
e) Cheltuieli privind consumul de gaze naturale pentru bucătării, în cazul în care nu există aparate de măsură a consumului respectiv pe fiecare apartament – se repartizează proporțional cu numărul de persoane care locuiesc în imobil pe perioada facturată individual pentru fiecare apartament, raportat la numărul de persoane care locuiesc în acesta.
f) Cheltuieli pentru ridicarea reziduurilor și a gunoaielor menajere, pentru vidanje, deratizare, dezinfecție, dezinsecție, etc., – se repartizează proporțional cu numărul persoanelor care locuiesc în imobil, în cazul în care nu sunt reglementări pentru fiecare apartament în parte confom legii.
g) Cheltuieli pentru curățenie spații comune și evacuarea gunoiului menajer din spațiile comune se repartizează proporțional cu numărul persoanelor din imobil.
h) Cheltuielile pentru consumul de gaze naturale pentru încălzirea locuințelor și a spațiilor comune din condominiu, scară/imobil, în funcție de sistemul de încălzire, se repatizează proporțional cu suprafața apartamentelor prevăzută în contractul de inchiriere.

(2). Suspendarea temporară a plății utilităților
Suspendarea temporară a plăţii utilităţilor/cheltuielilor comune pentru care calculul se efectuează în funcţie de numărul de persoane prevăzute în contract, se poate realiza prin depunerea unei cereri însoţită de acte justificative, de ex.: adeverinţe emise de unităţi şcolare din alte localităţi, contracte de cazare în cămine, contracte de închiriere locuinţă în altă localitate, bilet de internare, e.t.c. şi se aplică doar cu privire la costurile pentru apa caldă. După înregistrarea cererii, S.C.I. va efectua o verificare în teren pentru chestionarea vecinilor solicitantului. La revenirea chiriaşului în spaţiul contractat, are obligaţia de a înştiinţa prin orice mijioace de comunicare, S.C.I.
În cazul depunerii unor sesizări privind prezenţa altor persoane în locuinţă decât cele menţionate în contractele de închiriere pentru o perioadă mai mare de 5 zile, se vor efectua controale la adresa sesizată. Dacă în urma controalelor sesizările se vor confirma, persoanele identificate vor fi luate în calcul la defalcarea cheltuielilor / utilităţilor comune.
În cazul locuinţelor necontractate, suprafeţele încălzite a acestora se exclud de la plată pentru întreaga perioadă cât acestea sunt neocupate.
În cazul debranşării / deconectării de la reţeaua de încălzire comună a unei unităţi individuale (apartament), acesta va achita cota de încălzire a spaţiilor comune în procent de 4%.
Chiriaşul este obligat la plata cheltuielilor comune şi a utilităților până la data eliberării efective a locuinţei, precum si la repararea prejudiciilor de orice natură cauzate locatorului până la acea dată.

(3). Clasificare cheltuieli
Cheltuielile repartizate pe fiecare locuinţă se clasifică în cheltuieli pe persoană şi cheltuieli pe cotă - parte deţinută în exclusivitate de fiecare chiriaş (titular de contract) în parte. Cheltuielile pentru încălzirea locuinţei se repartizează raportat la suprafaţa locuinţei apartamentului menţionat în contractul de închiriere sau în contractul de vânzare cumpărare, în cazul în care există apartamente proprietate personală.

(4). Mod repartizare cheltuieli/utilităti comune
Pentru calculul cheltuielilor utilităţilor comune se va ţine cont de raportul de consum realizat pe timp de vară şi pe timp de iarnă.
Cheltuielile comune vor fi repartizate în funcţie de modul în care se calculează şi de criteriile în funcție de care se face repartizarea: pe numărul de persoane ce locuiesc într-un apartament, cheltuieli pe consumuri individuale, cheltuieli pe cotă-parte indiviză, cheltuieli pe beneficiari, cheltuieli pe consumatori tehnici şi cheltuieli de altă natură.
(5). Procente aplicate pentru repartizarea cheltuielilor comune, respectiv utilităţi, pentru chiriaşii din locuinţele aflate în proprietatea privată sau administrarea Municipiului Baia Mare şi a proprietarilor din condominiu.
- Procentul pentru stabilirea consumului de curent la preparare apă caldă pentru locuinţele de pe Aleea Serelor nr. 2B şi nr. 2C este 3%.
- Procentul pentru stabilirea consumului de gaz la preparare apă caldă, pentru locuinţele de pe aleea Serelor nr. 2B, este de 17%, iar pentru locuinţele de pe Aleea Serelor nr. 2C, procentul pentru stabilirea consumului de gaz la preparare apă caldă este de 19%;
- Pentru perioadele de vară în care nu se foloseşte încălzirea termică pentru locuinţe, întreaga cantitate de gaz folosită, se ia in considerare pentru prepararea apei calde.
- Pentru locuinţele situate în imobilele de pe Aleea Serelor în perioadele de iarnă când se foloseşte gazul pentru încălzirea termică a locuinţelor, întreaga cantitate de gaz utilizată de centrală, va fi luată în calcul pentru încălzirea spaţiilor şi prepararea apei calde.
- Repartizarea cheltuielilor cu energia electrică pentru iluminat casa scării și spații comune, amplasate în imobilele aflate în proprietatea privată, sau administrarea Municipiului Baia Mare și a proprietarilor din condominiu, situate pe B.dul Regele Ferdinand nr. 120 A, reprezintă 20% din factura de energie electrică aferentă scării A, respectiv 20% din factura de energie electrică aferentă scării B.
- Repartizarea cheltuielilor cu energia electrică pentru utilizarea lifturilor amplasate în imobilele aflate în proprietatea privată, sau administrarea Municipiului Baia Mare și a proprietarilor din condominiu, situate pe B.dul Regele Ferdinand nr. 120 A, reprezintă 80% din factura de energie electrică aferentă scării A respectiv scării B și se efectuează diferențiat pe nivele și procente, astfel: parter - 0% procent, etaj I - 5% procent, etaj II - 10% procent, etaj III - 15% procent, etaj IV - 20% procent, etaj V - 25% procent, etaj VI - 25%.
- Repartizarea cheltuielilor cu energia electrică pentru utilizarea lifturilor amplasate în imobilele aflate în proprietatea privată, sau administrarea Municipiului Baia Mare și a proprietarilor din condominiu, situate pe b.dul Regele Ferdinand nr. 120, din factura de energie electrică se efectuează diferențiat pe nivele, respectiv procente, astfel: parter - 0% procent, etaj I - 10% procent, etaj II - 20% procent, etaj III - 30% procent, etaj IV - 40% procent.
- Cheltuielile cu energia electică utilizată pentru funcționarea ascensoarelor, se împarte la numărul de persoane/chiriași care locuiesc în apartamente, pe nivel, la cota procentuală mai sus indicată.
- Cheltuielile de mentenanță/servicii de întreținere și revizie tehnică a ascensoarelor care fac parte din imobile, respectiv îmbunătățiri/modernizări ale acestora, e.t.c., după caz, se împart la numărul total de apartamente, proporțional cu cota parte indiviză din folosința comună, conf. art 75 alin. (4) din Legea nr. 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor.
- Sunt exceptați de la plata consumului de curent a ascensoarelor care fac parte din imobile, locatarii/chiriașii de la parterul locuințelor aflate în proprietatea privată, sau administrarea Municipiului Baia Mare, și a proprietarilor din condominiu, conf. art. 75 alin. (5) din Legea 196 din 20 iulie 2018.
(6) Perioada de încălzire
Începerea perioadei de încălzire pentru consumatorii de tip urban va avea loc după înregistrarea, timp de 3 zile consecutiv, între orele 20:00 - 06:00, a unor valori medii zilnice ale temperaturii aerului exterior de + 10° C sau mai mici, iar oprirea încălzirii se va face după 3 zile consecutive în care temperatura medie a aerului exterior depăşeşte +10° C, între orele 20:00 - 06:00.”

Art.II Celelalte prevederi ale regulamentului aprobat prin H.C.L. nr.144/2020 modificat și completat prin H.C.L. nr.116/2023, rămân neschimbate.

Art.III Cu ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentei hotǎrâri se încredințează Primarul Municipiului Baia Mare, prin aparatul de specialitate.

Comisia I
Comisia II
Comisia III

Votează acest proiect

Ești de acord cu acest proiect?
(Opțional) Adăugă un comentariu pentru acest proiect (va fi afișat public pe site):
vezi celelalte proiecte

Site-ul nostru utilizează cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența ta de navigare. Prin continuarea navigării, ești de acord cu Politica de Confidentialitate.