Rebeca • 36 ani 02.01.2024
Brigitta • 24 ani 04.01.2024
- Reconstrucția ștrandului
- Promovarea unui stil de viață sănătos prin dezvoltarea mai multor piste de biciclete (piste cu semafoare, nu doar niște linii trasate pe trotuar) și construcția unui bazin de înot deschis publicului
- Renovarea gării și autogării
- Asigurarea mai multor locuri de parcare prin demolarea garajelor, construcția parcărilor auto subterane
- Instalarea semafoarelor inteligente pentru fluidizarea traficului
- Organizarea mai multor evenimente culturale și artistice pentru atragerea turiștilor și pentru îmbunătățirea vieții culturale
- Dezvoltarea mai multor stații de încărcare electrice
- Renovarea stadionului de fotbal Viorel Mateianu
- Creșterea siguranței: introducerea camerelor de supraveghere în cartierele cu pericol crescut și patrulelor de poliție
- Oprirea cerșitului prin asigurarea locurilor de muncă
- Întreținerea străzilor, menținerea curățeniei
- Instalarea mai multor toalete publice
George Gabriel • 30 ani 23.12.2023
Pentru a consolida aceste idei, ar putea fi util să explorăm posibilități de finanțare, inclusiv colaborări cu sectorul privat sau inițiative de granturi. Organizarea unor evenimente de conștientizare în comunitate și consultarea cetățenilor în procesul de luare a deciziilor ar putea contribui la succesul implementării acestor proiecte.
De asemenea, putem considera implementarea tehnologiilor inteligente pentru gestionarea traficului și colectarea datelor relevante pentru îmbunătățirea serviciilor urbane. Încurajarea folosirii mijloacelor de transport durabile, cum ar fi bicicletele, poate fi sprijinită prin dezvoltarea infrastructurii corespunzătoare, precum și prin programe de promovare a utilizării acestora.
Acestea sunt doar câteva sugestii, iar implementarea lor ar depinde de specificul și resursele disponibile în orașul vostru. Cu implicarea și sprijinul comunității, astfel de inițiative pot contribui la o transformare pozitivă și sustenabilă a orașului nostru.
Laura-Andreea • 35 ani 30.01.2024
Centrul Psiho-Educațional și de Inovație Civică!
Activitățile centrului s-ar axa pe două domenii principale:
Partea Psiho-Educațională ar oferi servicii concentrate pe dezvoltarea personală, educație și sănătate mentală. Aici, tinerii și adulții ar putea beneficia de programe meticulos structurate, orientate către aspecte psihologice și emoționale. Scopul acestora ar fi să contribuie la dezvoltarea individului și să faciliteze realizarea potențialului maxim în domeniile educațional și personal.
Partea de Inovație Civică ar constitui un spațiu dedicat dezvoltării și implementării soluțiilor sociale și comunitare. Aici, ne-am propune să stimulăm colaborarea între sectoarele public, privat și civic pentru a descoperi soluții cu adevărat inovatoare la diverse provocări sociale precum educația, sănătatea, mediul înconjurător, tehnologia și altele.
Sunt convinsa că un astfel de centru ar juca un rol esențial în transformarea orașului și a comunităților din Baia Mare, aducând soluții dezvoltatoare, creative și sustenabile la problemele sociale cu care ne confruntăm.
Erika • 38 ani 21.12.2023
Denis • 30 ani 21.12.2023
1. Baia Mare poate deveni un centru cultural important in Romania. Sa ne amintim doar de scoala baimareana de pictura. Poate deveni un centru al artei (fie pictura, muzica, teatru, etc.)
2. Baia Mare centru sportiv. Avem o istorie mare legata si de handbal dar si de sportivi pe care Baia Mare i-a dat. Se poate investi in academii pt copii, promovat in scoli. Etc. Un centru al sportului (fie handbal, fie fotbal, etc)
3. Baia Mare centru turistic. Chiar daca orasul in sine nu are o infrastuctura si arhitectura foarte turistica, avem in jur asa de mult potential turistic incat poate deveni un centru turistic (muntii, satele cu traditie, etc). De ce, ca sa vezi Maramuresul, ocolesti Baia Mare?
4. Baia Mare cu viitor. Invatamant, locuri de munca, investitori. De ce sa plece tinerii nostri in alte orase ca sa invete sau sa isi urmeze cariera cand ar putea Baia Mare sa fie acel oras in care tinerii sa vina sa isi urmeze cariera sau sa invete.
5. Baia Mare loc al sigurantei.
Si ma opresc aici, alfel scriu toata noaptea. Dar ideea e ca, toate cele mai de sus au potentialul de a atrage oameni catre orasul nostru.
Nicu • 43 ani 19.01.2024
Daniel-Ionel • 42 ani 23.01.2024
De ce toți românii sunt așa de apăsați și robiți banilor? Pt că cei care îi conduc sunt robiți banilor, și nu se gândesc la cei neajutorați de părinți și mai apăsați de soartă, se gândesc numa la ei și la neamurile/cunoștințele lor, și așa ei, conducătorii transmit asta tuturor oamenilor încă din pruncie, încă de la școală.
Destul este destul, destul cu răul la conducere! Trebuie să scăpăm de mentalitatea de robie, de sclav și de neputință, care ne-a fost servită de către conducători în ultimii ani.
Vrem conducători care iubesc orașul, cu onoare și cărora să le pese de fiecare om, chiar dacă este țigan. Știai că sângele țiganului este roșu? Surpriză surpriză!! De ce trebuie să cerșească la intersecții printre mașini, când ar putea să facă ceva în folosul comunității (sau să nu facă nimic până li se schimbă modul de gândire, doar să fie ajutați, să aibă unde dormii, și să fie încurajați să meargă la școală) și să fie răsplătiți cu un duș și o mâncare caldă la centrul construit din banii noștrii; care centru, care bani poate întrebi, ăia care îi arunci pe mâncare și ăia care îi arunci pe lucruri de care nu are nevoie copilul tău, banii aia. Sau banii care îi dă comunitatea pe droguri, bani care îs risipiți, bani care nu ar trebui să fie dați în schimbul drogurilor, deoarece toți cetățenii ar lua hotărârea să lupte împotriva celor care aduc droguri aici, în orașul lor (în 2-3 ani am scăpa de toți șmenarii și de droguri inclusiv).
Dacă îți pasă de oraș și de comunitate trebuie să îți pese de fiecare om, fiecare suflet cu sânge roșu în vene.
Vrem să vedem oamenii care îs plătiți de către stat că își fac treaba tot timpul, în toate circumstanțele nu doar când le convine la ei. Cică poliția locală este la muncă ca să ne protejeze și chiar au dreptul să te amendeze dacă ești conducător auto, poi atunci să protejeze pe fiecare cetățean, și dacă îl găsește pe unul bătut pe stradă să îl ducă la spital, iar dacă vede pe o doamnă noaptea pe stradă să se asigure că ea este aproape de casă, și dacă este cazul să o transporte la locuința dânsei, că asta înseamnă purtare de grijă pt toți cetățenii;
Poliția de circulație stă la pândă și oprește șoferii când fac vreo ilegalitate, dar care este scopul lor în general? Nu este cumva siguranța cetățenilor și tuturor oamenilor implicați în trafic ? ba da, ăsta este scopul lor primar, că de aia au fost angajați și treaba lor este să urmărească binele societății în care trăim împreună; ei nu sunt inamicii șoferilor și nici invers, așa că ar putea să înceapă să aibă o altă mentalitate, una în care le pasă de om, și de siguranță pietonului, șoferului și fiecărui cetățean implicat în trafic, asta ar însemna că ei nu trebuie să pândească oamenii când greșesc ci să asigure în primul rând siguranța, respectul în trafic și apoi să sancționeze atunci când consideră necesar; dar să fie empatici și să mai acorde și milă, că și ei o primesc zilnic de la Cel de sus.
Când intri într-o instituție a statului cel care este la birou, la intrare sau cu care începi să dialoghezi ca să te ajute este primul om care reprezintă statul nostru român, el ar trebui să te respecte, să aibă o atitudine de ajutor și totdeauna să știe că nu îți face un favor dacă te ajută cu hârtiile, sfaturile și îți spune ceea ce statul îl plătește să îți spună, să se termine cu mentalitatea asta de nerespect și că el este cineva că lucrează la ANAF sau la DGASP, pașapoarte sau oriunde... Oamenii trebuie să fie angajați în posturile publice ale statului doar după ce scăpa de mentalitatea asta păcătoasă, că ei ar fi cineva dacă își fac treaba pentru care au fost plătiți : TRE SĂ DISPARĂ PROSTIA ASTA .
Cum o să se facă locuri de muncă noi, și mai multe, în așa fel încât cei care trăiesc în Baia Mare să aibă toți de muncă, fie 8 ore pe zi, fie 4 ore pe zi ? (De muncă este tot timpul într-un oraș în care conducerea orașului vrea binele și prosperitatea orașului, cine zice altfel este un hoț, și unul care vrea să manipuleze oamenii)
Atunci când o să avem grijă de oraș, atunci când o să ne respectăm unii pe alții, atunci când primăria și Consiliul local o să ia în serios fiecare cerere și plângere a cetățeanului, atunci fiecare om o să se schimbe și o să vrea să își aducă aportul și serviciul lui la bunăstarea orașului . De ce o să facă asta ? Pentru că o să fie molipsiți de cei care conduc, de cei care împart legea, de cei care îs serioși în fiecare instituție a statului și fiecare bussines din oraș, ȘI ATUNCI o sa vrea fiecare să facă ceva și o să vadă că se poate și în Baia Mare să câștigi decent și să ai să îți plătești dările și chiria, împrumutul la bancă sau orice ar fi, fără să furi sau să încerci să faci ceva combinații . Este o vorbă românească "peștele se împute de la cap!" ... Este adevărată și în conducerea unui oraș, dacă conducătorul orașului, dacă cei pe care noi îi alegem să ne ajute și să ne reprezinte sunt oameni buni, sinceri și implicați să își facă treabă pentru care au fost aleși atunci o să meargă bine treaba per ansamblu în oraș, DAR DACĂ este un pește mort și mirositor atunci tot orașul o să miroasă a moarte și deja avem asta... Și nu mai vrem.
Mentalitatea celor răi, care se gândesc doar la ei, a celor care vor să profite de pe oraș și care l-au urâțit în ultimii 30 de ani prin faptul că nu au făcut nimic pentru comunitate, mentalitatea lor este una de sclav al banilor, rob al hoției, și mentalitatea asta trebuie sa dispară din primărie, din consiliul județean, prefectura, judecătorie, poliție, spital din orice instituție a statului, și înlocuită cu o mentalitate de respect a vieții și al fiecărui om, de onoare și cinste pt toți cetățenii, mentalitate de egalitate înaintea lui Dumnezeu a fiecărui om care este în oraș ...
Atunci când oamenii se adună pentru a face bine, în a aduce lumină în întuneric, nimeni și nimic nu îi poate oprii; mai mulți suntem noi care nu suntem răi și care vrem binele orașului decât acești câțiva care de o vreme au condus orașul acesta...
Destul este destul, o să mergem la vot, o să ne rugăm, o să aducem îngerii lui Dumnezeu în oraș, o să facem binele și nu o să ne mai lăsăm la rău! O să aducem schimbare pt noi și pt copii noștrii, și copii copiilor noștrii!
Richard • 31 ani 22.12.2023
- gândită și construita o centură a orașului (asemenatoare Satu Mare)
- o lege clară pentru construcția blocurilor in zona de case
- aducerea în oraș a noi investitori pentru termene lungi și medii.
- mutarea romilor fara proprietăți din zonele de "centru" a orasului
Ioan • 58 ani 29.12.2023
Mi-aș dori să văd orașul curat, nu înflorat!
Mi-aș dori să văd conducătorii orașului transparenți:
-să informeze cetățenii despre proiectele lor
-să existe o revistă a orașului în care să vedem activitățile care se fac sau se propun
-să promoveze selectarea deșeurilor
-să promoveze benevolatul și să se îngrijească de pensionarii orașului, pentru că ei sunt aceia cărora le datorăm ceea ce in prezent avem
-să răspundă pentru promisiuni electorale ne îndeplinite
-să se implice în toate sferele societății și să încurajeze / premieze educația
Să viseze măreț și să creadă în visele lor!!!
Mult succes!
Vasile • 34 ani 12.01.2024
De exemplu de la sensul giratoriu de la Autobecoro către Dedeman. E zonă liberă, fără construcții. Ar degaja traficul în zona VIVO -Meda- Gară.
2. Piste de bicicliști separate de drum către localitățile din jur .
3. Bineînțeles o șosea de centură pt scoaterea traficului care doar tranzitează orașul.
Mirabela • 37 ani 21.01.2024
Magda • 42 ani 30.01.2024
- centre de consiliere si orientare profesionala pentru tineri/studenti dar si pentru adultii care isi pierd locul de munca sau doresc sa isi schimbe cariera
- locuri de joaca CURATE, intretinute pentru copii, etc.
Demarcsek • 42 ani 22.12.2023
Am o intrebare: nu s-ar, putea face in baia mare un spațiu unde să îi putem învăța și pe copii acești cu autism, o meserie un loc unde să poată si ei sa ii pregătim pentru a fi independenți, pentru a învăța o meserie? Ne lovim de bariere in supermarcheturi nu ti angajează nimeni la maxim 4 ore, am fost respinși mereu caci nu iau. Vă rog frumos găsiți soluții și pentru copiii ca ei sunt dornici să muncească dar lumea iii respinge 😣😣. Eu nu dau exemplu pe nimeni eu însuși sunt în situația acesta...... vreau să spun caci la fetiță se plătesc terapile, 100 de lei ședința, prin lege avem dreptul la terapie odată la 2 săptămâni o jumătate de oră. Asa nu se va putea recupera nici un copil..... Si multe altele famili sunt în situația noastră..... A crescut numărul mare de copiii cu autism........ Dumnezeu să vă ajute în toate lucrurile pe care le veti face orice proiect.... Dumnezeu să binecuvinteze întrega echipă.
Imola • 57 ani 22.12.2023
Multumesc
Steluta • 42 ani 21.12.2023
Diana • 40 ani 21.12.2023
Mi-as dori impulsionarea mediului de afaceri si cresterea numarului de companii implicate in productie.
Mi-as dori un proces de audit al bugetului public.
Mi-as dori suplimentarea (sau poate doar gestionarea corecta a) fondurilor destinate institutiilor de invatamant. Sa nu mai fie nevoie de fondul clasei/scolii, iar hartia igienica sa nu fie un lux in scoli.
Mi-as dori crese noi - numarul de locuri in actualele institutii este insuficient. Si daca tot suntem la capitolul asta - poate suplimentarea personalului din crese.
Mi-as dori piste adevarate de biciclete.
Mi-as dori impulsionarea turismului din zona - avem cateva atractii in oras, dar mi se pare ca sunt prea putin promovate. Poate crearea unei aplicatii usor de folosit care sa integreze atractiile cu transportul local si facilitati de cazare.
Mi-as dori implementarea unui sistem de anuntare in timp real a curselor Urbis. Si poate integrarea cu google maps.
Mi-as dori sustinerea evenimentelor culturale - poate chiar o filarmonica?
Mi-as dori cresterea valorii institutiilor de invatamant superior - corelarea programelor cu nevoile pietei muncii.
Mi-as dori impulsionarea invatamantului profesional.
Mi-as dori mai multe patrule de politie pe timpul noptii.
Mi-as dori rezolvarea problemelor Craica Cuprom si Pirita, dar nu prin distrugerea constructiilor, ci prin educarea locuitorilor din zona.
Mi-as dori disparitia din peisajul urbei a cladirilor aflate in paragina.
Mi-as dori stoparea flagelului prostitutie/droguri/furt.
Dar deja visez prea departe :)
Ana Maria • 32 ani 30.01.2024
Valentin • 43 ani 22.12.2023
2) Parc de distracții.
3) Refacerea autogării și a gării.
4) Toți aurolacii și cerșetorii să fie trimiși la muncă.
5) Siguranța ridicată pentru copii în școli.
6) Ajutoarele sociale să nu se mai de-a celor ce pot merge la muncă. Numai celor ce cu adevărat au un handicap.
7) Să se poată vesti Cuvântul Domnului pe stradă fără a mai avea nevoie de aprobare de la primărie.
Ligia-Ioana • 27 ani 31.01.2024
În era contemporană, digitalizarea devine un aspect crucial pentru dezvoltarea oricărui oraș. Baia Mare, având un potențial neexploatat și tineri talentați, ar putea să se transforme printr-o abordare susținută a digitalizării, creând un cadru propice pentru antreprenoriatul tânăr.
Ce imi doresc de la Baia Mare?
1.. Sprijin pentru Start-up-uri Digitale:
- Incubatoare de Afaceri: Crearea unor incubatoare de afaceri axate pe tehnologie și inovație poate oferi tinerilor antreprenori spații de lucru colaborativ și resurse esențiale pentru a-și dezvolta start-up-urile.
- Granturi Digitale: Oferirea de granturi specifice pentru start-up-uri digitale ar putea stimula dezvoltarea de soluții inovatoare în domenii precum tehnologia informației, inteligența artificială sau industria jocurilor video.
2. Educație Digitală și Training:
- Cursuri de Tehnologie gratuite: Furnizarea de cursuri de programare, dezvoltare web și alte competențe digitale poate încuraja tinerii să exploreze domenii precum dezvoltarea de aplicații sau crearea de conținut online.
3. Colaborări cu Universitățile: O colaborare între mediul de afaceri și instituțiile de învățământ superior pentru a dezvolta programe educaționale adaptate nevoilor pieței digitale poate asigura o forță de muncă locală bine pregătită.
4. Promovarea Comerțului Online:
- Platforme de Comerț Electronic Local: Crearea sau susținerea platformelor de comerț electronic locale poate facilita accesul antreprenorilor la o piață mai largă și creșterea vizibilității afacerilor locale.
- Training pentru Marketing Digital: Oferirea de resurse și training în domeniul marketingului digital poate ajuta antreprenorii să-și promoveze produsele și serviciile în mediul online.
Prin adoptarea unei abordări holistice și strategic orientate către digitalizare, Baia Mare poate oferi tinerilor antreprenori un cadru stimulativ pentru a-și transforma ideile în realitate și pentru a contribui la evoluția economică și tehnologică a orașului. Digitalizarea nu este doar un trend, ci și o necesitate pentru a construi un viitor durabil și progresiv pentru comunitatea locală.
Multumesc
Rares • 26 ani 30.12.2023
Asta mi-as dori eu sa vad in municipiul Baia Mare intr-un viitor foarte apropiat.
Multumesc.
Beniamian Andrei • 36 ani 22.12.2023
Sa fie cat mai multa decenta si disciplina in scoli si licee, fara dealeri de droguri si atentie la acest lucru care a luat amploare in Baia Mare si in toata zona Transilvaniei!
Proiecte fiabile de ajutorare a familiilor cu adevarat nevoiase, care au copilasi defavorizati si motivarea acestora la invatura, prin anumite activitati/ concursuri, la un nivel cat mai ridicat.
ANA • 72 ani 22.12.2023
Eduard Denis • 27 ani 22.12.2023
1. Dezvoltare Economică: Ar fi super dacă fiecare absolvent ar putea găsi un job bun în domeniul studiat. Cred că ar ajuta mult la dezvoltarea economică a orașului dacă am avea mai multe oportunități de muncă pentru toți.
2. Infrastructură: Traficul e un coșmar, mai ales în orele de vârf. Ar fi grozav să găsim niște soluții pentru asta. Și, apropo, ce zici de îmbunătățirea transportului în comun? Ar face viața mult mai ușoară.
3. Cultură: Mi-ar plăcea să avem mai multe activități culturale, ceva care să ne aducă împreună și să ne arate cât de divers și interesant e orașul nostru. Ar fi o modalitate excelentă de a ne petrece timpul liber.
4. Reducerea Cerșetoriei: E trist să vezi atâția oameni cerșind pe străzi. Poate ar trebui să căutăm modalități de a-i ajuta să-și găsească un loc de muncă sau să le oferim sprijin social.
5. Transparență: Și, nu în ultimul rând, mi-ar plăcea să știu mai multe despre deciziile care se iau în numele nostru, cetățenilor. Transparența e cheia unei comunități sănătoase.
Valenas • 37 ani 21.12.2023
Sunt multe aspecte care trebuie remediate/ realizate in Baia Mare.
Din punctul meu de vedere, unul dintre cele mai importante, ar fi creearea cu adevărat a unui parc industrial, pentru a atrage investitori , a creste economia locala si implicit nivelul de trai al cetățenilor.
Mult succes în activitate si proiectele viitoare !
Sărbători binecuvantate si fericite!
Ancuța • 37 ani 23.12.2023
Ofelia • 38 ani 28.12.2023
Peron și podul feroviar.
2. Dezinsecție în spațiile subterane, dezinfecție în instituțiile publice, creșe, școli, Policlinica Recuperare medicală și Spitalul de urgențe Dr. C-tin Opriș și Spitalul de boli infecțioase și psihiatrie.
3. Deratizarea în subsoluri cu soluții eficiente pentru eradicarea vectorilor de transmitere a infecțiilor contagioase.
4. Proiectarea și realizarea unui incinerator de rebuturi și deșeuri ne-reciclabile cu funcționarea la standarde de calitate a sistemului de coș cu filtre din zona Phoenix.
Vasile • 60 ani 30.12.2023
Filip • 53 ani 21.12.2023
Borota • 57 ani 22.12.2023
Sorina • 52 ani 27.12.2023
Mi-aș dori să văd orașul curat, nu înflorat!
Mi-aș dori să văd conducătorii orașului transparenți:
-să informeze cetățenii despre proiectele lor
-să existe o revistă a orașului în care să vedem activitățile care se fac sau se propun
-să promoveze selectarea deșeurilor
-să promoveze benevolatul și să se îngrijească de pensionarii orașului, pentru că ei sunt aceia cărora le datorăm ceea ce in prezent avem
-să răspundă pentru promisiuni electorale ne îndeplinite
-să se implice în toate sferele societății și să încurajeze / premieze educația
Să viseze măreț și să creadă în visele lor!!!
Mult succes!
Margareta Adriana • 52 ani 22.12.2023
Persida • 45 ani 23.12.2023
Nathan • 15 ani 23.12.2023
Cosar • 50 ani 28.12.2023
Viorica Adina • 52 ani 28.12.2023
- In primul rând ar trebui o curățare generală în primărie și prefectura și alte instituții ale statului , lăsați tinerii capabili să-și arate forțele intelectuale și inovațiile.
- Este nevoie urgentă de industrie, ne-am săturat de încă un Kaufland, de încă un Lidl șamd...
- Pus în valoare terenurile Băii Mari , (nu pentru a ridica încă un bloc) ci pentru acel parc industrial , îmi doresc că tinerii să se afirme pe meleagurile noastre , nu Austria, America ,Anglia și mai știu eu unde...
- Ne dorim un Aqua parc și în Baia Mare
- Ne dorim o casă de cultură, o sală de operă .
- Ne dorim parcări subterane
- Un aspect important ar mai fi pentru fluidizarea traficului dimineața la 8 ca fiecare părinte să nu fie nevoit să-și lase pruncul "fix" pe trecerea de pietoni în fața școlii, propun microbuze cu trasee bine stabilite pentru pruncii școlari (așa că în America). ...multe ar mai fi de spus ...vă doresc ,putere, izbândă, și să vă ajute Dumnezeu!!!
victor • 34 ani 23.01.2024
Adrian • 45 ani 23.12.2023
Vasile • 65 ani 23.12.2023
Dezvoltarea Zonei Metropolitane Baia Mare ar trebui sa vizeze:
- asigurarea transferului unor servicii logistice (ex.depozite, prestări servicii comunitare sau directe) către localitățile vecine, pentru desongestionarea unor zone, eliberarea de spatii și terenuri necesare proiectelor vitale ale orasului;
- realizarea conexiunilor radiale de acces în oraș;
-realizarea cailor circulare/ centuri, capabil sa preia traficul propriu al orașului și traficul de întrare în oras;
- Dezvoltarea, în parteneriat cu localitățile zonei metropolitane, a unor amenajări pentru petrecerea timpului liber, inclusiv pentru cetățenii orasului;
-realizarea sistemului metropolitan de transport pentru navetiști și elevi;
-realizarea pieței metropolitane, în care sa se valorifice produsele localităților membre;
-susținerea dezvoltării unor trasee turistice si circuite locale, care sa valorifice eficient potențialul zonei;
- studierea și aplicarea unor masuri metropolitane privind mediul, apele, spatiile verzi; accesul în oraș sa fie plăcut, atât pe căile rutiere, dar și feroviare, ceea ce ar presupune mutarea unor agenți economici si depozite, amenajarea spatiilor etc.
- extinderea și dezvoltarea utilităților publice ( apa, canal), uniform, la nivelul zonei metropolitane;
-rezolvarea situației spatiilor și perimetrelor fostelor zone miniere, care sunt un pericol pentru mediu, siguranta cetățenilor, ordinea publica, aspectul orașului.
Sigur toate aceste aspecte necesita dezvoltare și studiu.
Sper ca V9 sa abordeze și acest subiect. Baia Mare nu poate fi un oraș frumos și modern fără sa se situeze intr-o zona metropolitana pe măsura.
Danut Liviu • 56 ani 29.12.2023
Ildiko Erika • 58 ani 21.12.2023
Adrian • 22 ani 21.12.2023
Adriana Irina • 47 ani 22.12.2023
Orașul merita ce e mai bun.
Oamenii care au demonstrat că pot face ceva în viața,sunt cei mai potriviți de lideri.🥰
Iuliu • 46 ani 28.12.2023
Mă bucur să am oportunitatea de a împărtăși, aici, cu voi, dorințele mele în ce privește viitorul orașului Baia Mare. Punctat, enumăr:
1) O bază sportivă, asemănătoare cu cea existentă în cartierul Gheorgheni, Cluj Napoca.
2) Toalete publice suficiente
3) Grădină botanică
4) Spații de parcare și eliminarea mașinilor parcate neregulamentar .
5) Facilități pentru cei care doresc să înceapă sau să continue o afacere în domeniul HORECA
6) Împădurirea zonelor barbar defrișate
7) Programe de educație sanitară în școli , cu precădere acordarea primului ajutor
8) Susținerea morală și financiară a activității bisericilor din oraș , indiferent de confesiune
9) Igienizarea Gării CFR și Autogării
Vă mulțumesc pentru atenție!
Vă doresc mari împliniri, biruințe depline!
Benea • 38 ani 21.12.2023
O nebunie în traficul rutier, ar fi o idee și inițiativă bună dacă s-ar putea face ceva!
Ar fi de făcut ceva și cu parcările (insuficiente).
Piața Agroalimentară, și aici mici modificări, ar fi super frumos.
Avem producători locali,, și nu avem unde merge, cu produsele pentru vânzare.
Mulțumim! Și Felicitări în tot ceea ce faceți!
Nicolae Ovidiu • 67 ani 22.12.2023
Marin • 47 ani 22.12.2023
Dacian • 43 ani 28.12.2023
Reducerea birocrației
Refacerea școlilor profesionale (școli pe meserii)
Încurajarea copiilor să facă sport
Anonim • 28 ani 29.12.2023
As vrea ca cei care sunt prinsi, sa li se ceara banii inapoi, cu dobanda la dobanda, sa fie executati silit impreuna cu familiile lor si persoanele care au permis asta sau sub ochii carora s-a intamplat sa raspunda penal, impreuna cu beneficiarii.
Adrian • 28 ani 29.12.2023
Intr-o oarecare masura consider ca transportul public gratuit ar scadea nivelul poluarii din oras, al traficului si poate s-ar traduce intr-o cifra de afaceri mai mare pt multe afaceri din Baia Mare.
Consider ca masina este un lux cu care ne pacalim singuri si ca biletul de autobuz este o taxa pe saracie, cand defapt marea majoritate a banilor vin de la “middle class”.
Maria • 74 ani 29.12.2023
Angela • 65 ani 31.12.2023
2 Vânzarea fostului sediu BCR și recuperarea banilor aruncați aiurea.
3 Reducerea aparatului administrativ, ca să poată încăpea toți în actualul sediu al Primăriei.
4 Reabilitarea urgentă a celor două Case de Cultură, pentru a avea săli de spectacol decente.
Alisa • 35 ani 15.01.2024
Lenuta • 45 ani 22.12.2023
Darius • 29 ani 29.12.2023
Lavinia • 34 ani 18.01.2024
1. Să mă simt în siguranță pe stradă
2. Să avem polițiști care vor să ajute, care vorbesc frumos, care patrulează, care nu doar că nu fumează în apropierea locurilor de joacă dar care atrag atenția și celor care o fac.
3. Să nu se mai risipească banii, să fie livitații reale la prețul pieței și chiar sub.
4. Mai multe evenimente culturale cum e noaptea muzeelor, care să atragă copii sau cum sunt cele de la planetariu.
5. Să se rezolve problema cu gunoaiele, cu reciclarea.
6. Transparență. De ce nu ar putea și cetățenii vota proiecte? Știu că avem reprezentanți care ar trebui să ne reprezinte, dar cum ajung acolo cam uită să o facă.
7. Respect în administrație și program pentru public. Nu e normal ca instituțile statului să lucreze numai de la 8-14, 8-16, 9-14, să nu lucreze vinerea sau să aibă zi scurtă etc Nu e normal să ai nevoie să-ți iei o zi de concediu, sau 2, pt că mai nimic nu se rezolvă din prima, ca să rezolvi o problemă, să scoți un cazier etc
8. Digitalizare și rezolvarea tuturor cererilor prin email.
Sonia • 41 ani 21.12.2023
Mai multă deschidere din partea Instituțiilor Statului, mai multa transparenta pe piata muncii. (In multe domenii se lucreaza la negru iar Institutiile Statului vin in control doar la cei autorizati nu-i asa?!)
Andrei • 21 ani 22.12.2023
Daubner • 35 ani 22.12.2023
Mai multe locuri de parcare in oras, pentru ca tot mai multe autovehicule sunt in municipiu.
Fluidizarea traficului ar fi un alt lucru de imbunatatit. Poate chiar mai multe sensuri giratorii in anumite intersectii aglomerate din oras.
Crearea unui aquapark in oras. Mai multe programe pemtru tineret....
Ruben Daniel • 28 ani 22.12.2023
Masinile sunt parcate pe borduri si pe treceri de pietoni in zonele de cartier, si locala nu face nimic.
Eugen • 57 ani 22.12.2023
Orasul nostru are mult potențial, atât turistic cât și ca resurse umane, doar ca a fost îngrozitor de prost administrat.
As vrea sa se schimbe radical personalul din administrație și sa se pună în loc oameni competenti și morali!!!!
Și sa nu uitam ca acesta a fost un oraș pe care la consacrat școală de pictura de aici....în concecinta incurajarea și crearea unui mediu favorabil pentru artiști baimareni !!!!
Angela • 54 ani 28.12.2023
Mihaela • 44 ani 04.01.2024
2. Parcări subterane .
3. Sa fie puși stâlpi de protecție în stațiile de autobus, pt oameni. Sa evitam alte accidente.
Maricica • 65 ani 28.12.2023
Dănuț Petrica • 25 ani 02.01.2024
Dora Constantina • 59 ani 03.01.2024
Dănuț • 51 ani 05.01.2024
Iusztina • 80 ani 05.01.2024
Valentina • 22 ani 06.01.2024
Calin • 51 ani 23.12.2023
Reorganizarea rețelei școlare - sunt unități școlare care au foarte multi elevi, dar nu au spatii școlare suficiente și unități școlare fără elevi cu spatii excedentare .
Finanțarea sportului local prin crearea piramidei și creșterea jucătorilor autohtoni, preluarea juniorilor de la Cluburile sportive și nu aducerea unor jucători din afară.
Voi reveni. Multumesc!
Maria • 57 ani 23.12.2023
Apoi, trotuarele pietonale sunt ocupate în proporție mare de către mașini, astfel că pietonii sunt nevoiți să folosească același spațiu pe unde circulă mașinile, ceea ce din nou înseamnă atenție sporită.
O altă problemă pe care am sesizat o este aceea că mașinile circulă cu viteză mare pe străduțe, alei, deși am văzut că limita de viteză în aceste zone este de 30km/h.
Este un adevărat stres să fii pieton.
As încuraja transportul în comun, in condiții mai curate; de aceea propun să se caute modalități modalități de a călători cu autobuze pe clase diferite, ca și la tren. Cine vrea condiții mai curate și vrea să plătească un preț mai mare, să i se ofere această șansă; de exemplu să existe autobuze de clasa 1 și autobuze de clasă 2. Nu mi se pare corect ca cei care adună lucruri de la gunoi să urce în autobus, să murdărească scaune, să împrăștie mirosuri și să pună în pericol sănătatea oamenilor, poate să nici nu plătească bilet,... să călătorească alături de oameni care sunt bine intenționați. Poate niște amenzi mai drastice ar face orașul mai curat.
Sunt prea multe mașini și aerul este poluat, irită căile respiratorii, de aceea aș încuraja transportul în comun și mișcarea pe jos pe distante mici. Sunt oamenii care folosesc mașina și pe distante f.mici.
Și, cel mai mult aș schimba situația oamenilor defavorizați. Aș crea centre de educare și integrare a lor ,să fie educați să și câștige traiul și să fie ajutați să învețe o o meserie, să aibă o calificare...iar acest lucru să se facă cu implicare și prezența, nu în mod formal. Urmariti serialul Cheamă moașa, poate ne inspira să facem și noi ceea ce englezii făceau pri anii 60. Folosirea unor materiale video prin care oamenii să învețe cum să trăiască bine ar fi de mare folos.
Erik • 15 ani 23.12.2023
Dora Constantina • 59 ani 03.01.2024
Dragoș • 29 ani 31.12.2023
Proiecte care să încurajeze activitățile recreative, precum construirea de parcuri, spații de joacă sau organizarea de evenimente sportive.
Crearea unui parc solar urban, unde panourile solare integrate în peisaj nu doar generează energie verde, ci și oferă un spațiu plăcut pentru locuitori. Acest proiect ar putea îmbina sustenabilitatea cu utilizarea eficientă a spațiului urban.
Introducerea unui sistem de închiriere a bicicletelor electrice, însoțit de o rețea extinsă de stații de încărcare. Acest proiect ar promova mobilitatea durabilă și ar îmbunătăți calitatea aerului în oraș.
Dora Constantina • 59 ani 03.01.2024
Alexandru • 55 ani 04.01.2024
Ana • 56 ani 25.12.2023
Sunt multe lucruri care se pot schimba în bine și va doresc mult succes.
Adrian-Ionut • 28 ani 29.12.2023
Sunt de parere ca parcarea de la kaufland de langa spital este aglomerata datorita lipsei parcarilor din zona si consider ca daca s-ar face inca 2 etaje peste ea, s-ar elimina multe probleme, de asemenea, dupa modelul satu mare, ar trebui ca orice nouua autorizatie de functionare pt mall/hypermarket etc sa impuna o parcare subterana ca la vivo sau una deasupra, ca la Satu Mare.
Odata facute niste alternative, ar fi mai usor de eliminat garajele si in unele locuri creeate niste spatii verzi, pt copii sau chiar parcari.
De asemenea, consider ca orice bloc nou sau parcare ar trebui sa aiba si o statie de incarcare pt vehicule electrice.
Din ce am observat, o parcare mai eficienta este pe culoar la 45-60 de grade pt ca altfel vom avea cazuri ca si la vivo, cu multe masini julite sau parcate pe cate 2 locuri sau aglomarari nejustificate datorita manevrelor necesare.
In orice caz, garajele trebuie eliminate si inlocuite cu ceva mai eficient. Pe langa faptul ca ocupa suprafata a 2 locuri de parcare si nu au masini inauntru, nu se poate parca nici in fata lor, nici in vecinatatea lor (datorita unghiului de 90 de grade).
Gheorghe • 80 ani 04.01.2024
Gheorghina Veronica • 32 ani 07.01.2024
Maria • 74 ani 05.01.2024
Imola • 32 ani 06.01.2024
-crearea și îmbunătățirea pistelor de biciclete (în momentul de față circulația pe bicicletă fiind greoaie și chiar periculoasă), astfel s-ar promova un stil de viață sănătos, încurajând cetățenii să reducă deplasarea cu mașina în schimbul deplasării cu bicicleta. Beneficiile ar fi: aer mai curat, oameni mai sănătoși și mai fericiți.
-înființarea unei baze sportive unde să aibă acces gratuit toți cetățenii dornici să facă mișcare (ex. baza sportivă Gheorgheni din Cluj),
-promovarea și facilitarea comerțului cu produse locale. În așa fel se reduce poluarea, produsele fiind transportate la distanțe mici, iar alimentele ar fi mai naturale, nefiind necesară conservarea lor pentru timp îndelungat.
Mihai • 39 ani 30.01.2024
Această inițiativă poate avea mai multe efecte pozitive asupra mediului, economiei și numarului de locuitori al orașului.
Câțiva pași pentru a implementa această idee:
1. Creșteți gradul de conștientizare: Lansați o campanie publică pentru a educa rezidenții despre importanța reciclării și a gestionării adecvate a deșeurilor. Utilizați diverse canale de comunicare, cum ar fi rețelele sociale, evenimentele comunitare și ziarele locale pentru a răspândi mesajul.
2. Infrastructură: Înființați centre de reciclare și puncte de colectare a deșeurilor amplasate convenabil în tot orașul. Asigurați-vă că aceste centre sunt echipate cu instalații adecvate de sortare și procesare pentru a manipula eficient materialele reciclabile.
3. Stimulente pentru reciclare: Introduceți un sistem de recompense pentru a încuraja rezidenții și întreprinderile să participe activ la reciclare. Oferiți stimulente precum reduceri la serviciile publice, credite fiscale sau vouchere pentru magazine și evenimente locale celor care reciclează activ.
4. Educație și sensibilizare: Implementați programe educaționale în școli și centre comunitare pentru a învăța copiii și adulții despre beneficiile reciclării și reducerii deșeurilor. Încurajați participarea comunității prin ateliere, seminarii și evenimente.
5. Parteneriate: Colaborați cu întreprinderile locale, industriile și organizațiile non-profit pentru a sprijini programul de reciclare. Căutați parteneriate pentru a promova practici durabile, cum ar fi utilizarea materialelor reciclate pentru produse și ambalaje.
6. Monitorizare și evaluare: Monitorizați în mod regulat eficacitatea programului prin măsurarea ratelor de reciclare, reducerea deșeurilor și satisfacția publicului. Faceți îmbunătățiri pe baza constatărilor și ajustați strategiile după cum este necesar.
Prin implementarea unui program corespunzător de reciclare și gestionare a deșeurilor, orașul Baia Mare poate reduce semnificativ cantitatea de deșeuri trimise la gropile de gunoi, poate conserva resurse valoroase, poate crea oportunități de angajare în industria de reciclare și poate îmbunătăți curățenia generală și sustenabilitatea orașului.
Mult succes! 🙂
Samuel • 33 ani 26.12.2023
1. Infrastructură urbană:
Modernizarea și extinderea rețelei de transport public pentru a îmbunătăți accesibilitatea și a reduce congestionarea traficului.
Îmbunătățirea stării străzilor și trotuarelor pentru a asigura siguranța pietonilor și a bicicliștilor.
2. Mediu înconjurător:
Implementarea de proiecte pentru protejarea și conservarea mediului înconjurător, precum parcuri, zone verzi și spații publice bine întreținute.
Promovarea practicilor ecologice și a reciclării în comunitate.
3. Facilități culturale și recreative:
Dezvoltarea de spații culturale și recreative, cum ar fi teatre, muzee, cinematografe și centre sportive, pentru a încuraja activitățile culturale și sportive.
4. Educație și învățământ:
Investiții în infrastructura școlară și în programe educaționale pentru a sprijini dezvoltarea tinerilor.
Colaborarea cu instituții de învățământ superior pentru a atrage și reține tinerii talentați în comunitate.
5. Promovarea afacerilor locale:
Susținerea afacerilor locale și a antreprenoriatului prin inițiative care să sprijine dezvoltarea economică locală.
Crearea unui climat favorabil investițiilor și inovației.
6. Servicii sociale și sănătate:
Asigurarea accesului la servicii medicale și sociale de calitate.
Implementarea de programe pentru sprijinirea populației vulnerabile.
7. Comunicare și implicare comunitară:
Creșterea transparenței și comunicării între autoritățile locale și comunitatea locală.
Promovarea participării active a cetățenilor în procesul decizional local.
Bela • 68 ani 30.12.2023
Alfred • 56 ani 10.01.2024
2.Construirea de drum de centura la regim de drum expres sau autostrada in zona metropolitana.
3.Construirea parcari subterane si supraterane.
4. Zona centrului vechi sa devina zona exclusiv zona pietonala.
5.Demolarea garajelor dintre blocuri si construirea unor parcari supraetajete supraveghate cu camere si iluminate.
6.Fluidizarea circulatiei in intersectiile aglomerate, care fac legatura intre cartiere, prin construirea unor pasaje supterane si supraterane.
Totul se poate face prin fonduri europene si imprumuturi. Multumesc.
Victoria • 42 ani 12.01.2024
Cu o astfel de viziune, acest lider ar manifesta respect profund pentru cetățeni, ascultând cu atenție nevoile și preocupările lor. Ar căuta transparența în gestionarea afacerilor publice și ar implica activ comunitatea în procesele decizionale. Prin această deschidere și comunicare autentică, ar construi un climat de încredere reciprocă între administrație și locuitori.
Prin gestionarea eficientă a resurselor orașului, un astfel de primar ar încuraja dezvoltarea durabilă, protejând mediul înconjurător și investind în proiecte care să aducă beneficii pe termen lung pentru Baia Mare. Respectul față de diversitatea culturală și socială a orașului ar fi un alt pilon în abordarea sa, promovând unitatea și coeziunea în comunitate.
În concluzie, imaginea unui primar cu frica de Dumnezeu și respect pentru cetățeni aduce cu sine nu doar o administrare eficientă, ci și o abordare etică și orientată spre binele comun. Un astfel de lider ar contribui la modelarea unui oraș în care locuitorii să se simtă cu adevărat parte dintr-o comunitate prosperă și echitabil condusă.
Stefan • 59 ani 13.01.2024
Camelia • 26 ani 15.01.2024
Adrian-Ionut • 28 ani 29.12.2023
Problema afecteaza multe afaceri mici care sunt nevoite sa functioneze in afara orasului datorita faptului ca de multe ori nu exista spatiile necesare activitatilor lor.
Alexandra Ioana • 32 ani 08.01.2024
Nicolae Ovidiu • 68 ani 09.01.2024
Anca Iuliana • 45 ani 10.01.2024
Parcari subterane ,etajate...chiar si cu plata un abonament lunar intre blocuri acolo unde e spatiu unde sunt garaje..pentru cei de la bloc e o reala provocare seara sa gasesti loc de parcare ..uneori parchezi la 5 minute de mers pe jos..nu e greu dar e incomod..
Maria Simona • 49 ani 12.01.2024
Ateliere cu diverse practici de grup pentru copii și părinți.
Un concurs pe blocuri cine amenajează mai frumos parcul de lingă.
Ana • 28 ani 11.01.2024
Daca tot am adus in duscutie blocurile in constructie. Sa fie obligati constructorii sa faciliteze locuri de parcare pentru fiecare apartament si sa il includa in pretul apartamentul (chiar daca ii va creste valoarea). Astfel, diminuam numarul masinilor parcate aiurea pe carosabil sau pe trotuare - CARE SUNT DESTINATE PIETONILOR, NU MASINILOR.
Si discutia ca: “domne, eu nu am masina, de ce sa fiu obligat sa am loc de parcare?” - foarte simplu: nu ai masina? Inchiriezi locul SAU nu ai masina acum, poate pe viitor vei avea daca nu inchiriezi locul.
Roland • 33 ani 11.01.2024
O mare parte din tinerii care aleg sa studieze in alte orase, nu se mai intorc pentru simplu motiv ca nu au ce sa faca aici.
Eu activez in domeniul sportului asa ca voi veni cu o propunere specifica.
Transformarea Stadionului de atletism intr-o Baza sportiva multifunctionala. Scopul acestuia fiind in primul rand “sportul pentru toti” si in al doilea rand sustinerea sportului de performanta.
Centrul stadionului ar putea fi destinat fotbalului si nu numai.
Deja exista o zona dedicata atletismului, care ar trebui acoperita cu tartan ( suprafata specifica acestui sport ). Aceasta zona ar servi pentru jogging si antrenamentele specific acestui sport.
Pe zonele care in prezent nu au destinatie clara se pot face urmatoarele: fitness in aer liber, bouldering, spatii de joaca, volei pe nisip, baschet, tenis samd.
Accesul pe baza de programare si eventual contracost, pentru a sustine intretinerea bazei sportive si buna desfasurare a acestuia.
Sportul ofera oportunitatea de a face networking si in plus, este in stransa legatura cu educatia.
Gabriela • 25 ani 16.01.2024
Mioara • 67 ani 10.01.2024
O facem din Comunism si am continuat inca 34 de ani !
Sa fure Guvernul cu bun simt
Si noul Primar !
Lasand gluma de’o parte ;
Sa fie pedepsiti toti hotii din Guvern !
Sa le fie confiscate averile !
Sa fie judecati corect si inchisi pentru faptele lor !
Sa nu mai plateasca amaratii de saraci romani pentru prima casa ( singura )
Printre care ma numar si eu , nici macar nu este a mea , a defunctilor parinti dupa care nici nu e facuta succesiunea !
Eu neavand alta casa !
Roberto • 28 ani 11.01.2024
Demolarea garajelor ar schimba fata cartierelor. Ar fi suficiente locuri de parcare si totul ar fi mai aerisit. Ca exemple apropiate noua am putea lua Clujul, Satu Mare, orase in care majoriatatea garajelor dintre blocuri au fost demolate.
Dorina • 58 ani 12.01.2024
Marius • 40 ani 14.01.2024
Cristina • 41 ani 15.01.2024
Emanuela • 37 ani 18.01.2024
As propune un buisness privind inchirierea bicicletelor pentru a putea circula in oras, dupa modelul celorlalte mari orase. Poate am reusi sa fluidizam traficul.
De-asemenea, am putea scoate in evidenta printr-un muzeu/ loc de art craft, faptul ca suntem zona miniera. Daca ati cauta bine, sunt inca batrani care stiu sa faca aur.
Oana • 25 ani 12.01.2024
Ale • 42 ani 17.01.2024
Aurelia • 55 ani 18.01.2024
Manase • 24 ani 18.01.2024
Cu stima, Manase!
Lungu • 41 ani 27.01.2024
Cristina • 41 ani 15.01.2024
Maria Simona • 49 ani 20.01.2024
Nu sint in măsură să judec sau să critic dar oricâte ar fi făcute pentru unii Băimareni nu va fi niciodată de ajuns sau nu ar fi mulțumiți.Au așteptări dar ei nu mișcă nimic în corectarea comportamentului copiilor și nici în comportamentul lor. Orașul ar trebui să fie așa cum ne dorim să fie casa noastră curată și să avem cu toții grija de ea.
La întrare în Baia Mare în sensul giratoriu ar putea fi montate inimioarele care reprezinta orașul nostru frumos❤️
Bogdan • 29 ani 22.01.2024
Alexandru • 72 ani 27.01.2024
Constantin • 34 ani 28.01.2024
Imi doresc ca toată țara sa fie cu un trai mai bun, sa avem străzi bune, sa avem parlamentări care să susțină oameni țări și sa traga să le fie bine oamenilor, nu sa fure care mai de care pentru a le fi lor bine. Eu aș reduce salariile lor, pentru că au salarii foarte mari și cu siguranță ei nu s-ar descurca cu un salariu minim pe economie.
Prea multă lume amărâtă iar unii prea cu mulți bani și avuții. Unde este dreptatea??? Țara este vândută! De ar fii facut fiecare primar cate ceva în orașul, localitatea lor și nu ar fii distrus fabricile, uzinele, agricultura...noi am fi fost o țară foarte puternică, care nu am fi avut nevoie de nimic din afara, aveam de toate. Așa că oricine vine la putere nu o sa faca nimic in țara aceasta, pana nu o sa fie mai putini in parlament...Si trebuie gandit când faci ceva într-un oraș, sa faci ca si cum este casa ta, nu sa te gândești cum sa furi să îți fie ție bine... Întotdeauna gândește-te la oameni, sa le fie și lor bine, sa le ușurezi munca! Este foarte greu să trăiești cu minim pe economie! Mult succes în ceea ce faceți și faceți cu gandul la oameni! 🙏
Florina • 33 ani 21.01.2024
Sunt foarte putini vineri, tot mai putin cei care aleg sa ramana in acest oras (din cauza veniturilor, evident)
Ceea ce inseamna ca :
1. Avem nevoie de o facultate mai cunoscuta si cu mai multe profile (care sa atraga tinerii, sa le dea un avantaj fata de ce ofera alte orase)
2. Avem nevoie de locuri de munca pentru ca tinerii care termina facultatea sa isi găsească stabilitatea in acest oras > daca cererea si oferta de echilibreaza, si salariile ar trebui sa regaseasca un echilibru (momentan sunt medii spre mici)
Raluca • 35 ani 29.01.2024
Centre pentru persoanele cu dizabilități. Centre de entertainment pentru persoanele vârstnice.
Toate astea ar face din Baia Mare un oraș minunat!!!
Liliana • 53 ani 24.01.2024
Elena • 72 ani 30.01.2024
2.Aș vrea să dispara garajele dintre blocuri pentru ca sunt foarte urate si oricum masinile tot pe afară stau,iar in locul lor primăria ar câștiga locuri de parcare civilizate.
3.As vrea sa vad aleile dintre unele blocuri,reparate ptr.ca dateza de pe vremea lui Ceaușescu.
4.As vrea sa înceteze arderea deșeurilor dupa lăsarea intunericului. Este clar ca se face sistematic, seara.
5.Mai multa curatenie si igenizarea locurilor de colectare a gunoielor pentruca sunt focare de infectie.
Si ar mai pute fi muuulte! Mai mult respect fata de "om" oricare ar fi el.
Cristian Traian • 48 ani 30.01.2024
Daniel • 42 ani 05.01.2024
Balaj • 71 ani 24.01.2024
Maria • 66 ani 26.01.2024
Are nevoie de un parc industrial , sa fie atrase firme care sa fie susținute de autoritățile locale .
Rodica-Iuliana • 57 ani 30.01.2024
Florin • 46 ani 31.01.2024
Competenți, adică oameni care știu despre ce vorbesc și nu sunt aerieni atunci când deschid gura. Oameni care să se priceapă la a lucra cu oamenii, care să știe să asculte, să țină cont de ceilalți, să analizeze problemele și să elaboreze soluții.
Proiecte ar fi multe!
În primul rând, reabilitarea malului Săsarului este un dezastru și ar trebui regandită.
Spațiile dintre blocuri, la fel, un dezastru.
Cinema Dacia, cinema Minerul, Casa de cultură, Casa Tineretului etc.... sunt imagini dezolante ale incompetenței și ticăloșiei primarilor și consilierilor din ultimii 30 de ani.
Mircea Lucian • 39 ani 18.02.2024
Marius • 52 ani 14.03.2024
Ioan • 81 ani 13.04.2024
As dori sa vad piata Albina o piață închisă și curata , nu ca în prezent este murdară și plina de mizerie. Domne ajuta
Mircea • 60 ani 15.02.2024
Alexandra • 30 ani 10.03.2024
Stanescu • 30 ani 13.03.2024
Alexandru • 37 ani 05.04.2024
Și evident dacă nu are ce sa ne prezinte... în baza a unul "referendum" sa fie deacord de a și da demisia!
Delia • 43 ani 08.04.2024
Aspectul orasului s-ar inbunatati si locurile de parcare s-ar ocupa exclusiv de autoturisme.
Multumim pentru interesul aratat pentru opiniile noastre, va dorim succes!
Călin • 43 ani 12.04.2024
Andreea • 43 ani 15.04.2024
Cojani • 74 ani 13.03.2024
2. As planta copaci din specia conifere in loc de artari, care sunt si foarte scumpi si alergeni si prin frunzele mar care cad toamna dau mult de lucru celor care au de facut curatenie. Coniferele sunt toto timpul verzi si vara si iarna , sunt ozonificatoare , nu le cad frunzele si pot fi achizitionate gratis din pepinierele ocolului silvic municipal, care este in subordinea primariei.Baia Mare ezte oras de munte, a fost declararat statiune climaterica si iar sta foarte bine sa fie tot timpul verde.
3. As initia urgent un contract de cercetare cu o universitate agronoma din tara, pentru studierea posibilitatii eliminarii acelei plante IULLISCA, care a invadat si uratit tot orasul si toate parcurile si spatiile verzi din oras.In curand ne va sufoca daca nu luam masuri.
4. As revitaliza si amenaja zona USTUROI, atat de indragita de baimareni pentru petrecerea timpului liber (amenajare turistica, locuri de popas si picnik , asfaltare drum de acces )
Andrada • 39 ani 13.04.2024
Doresc sa las si eu cateva idei pe care am dori sa le vedem implementate in orasul nostru,dupa cum urmeaza:
-dotarea scolilor cu laboratoare de informatica si bio-chimie
-dotarea scolilor cu cantine de luat masa (exemplu cu meniul zilei-catering)si cu automate de apa potabila la fiecare palier
-implementarea unor masuri mai riguroase de paza si protectie in scoli
-organizarea mai multor evenimente culturale si de interes public
-amenajarea de locuri de parcare pe langa institutiile publice si nu numai
-asfaltarea zonelor de acces din cartiere,nu doar a drumurilor principale
-adaugarea unui semafor la intersectia I.L. Catagiale cu Victoriei
-crearea unor zone amenajate si destinate organizarii in aer liber a unor evenimente speciale(exemplu zile de nastere ale copiiilor),gen foisoare pe malul Sasarului sau in parcurile de langa blocuri,
Ne punem toata increderea in oamenii Verticali si speram ca alaturi de ei si prin ei totul " VA FI BINE"!
Vasile • 70 ani 26.04.2024
Asteptarile mele de la noul primar e sa se lupte sa readea municipiului constructiile care sunt in paragina azi: Dacia complexul Stefan, Casa Sindicatelor, gara, aqua park pe locul strandului sau in afara orasului, in nici un caz pe locul Campiei tineretului, care e un loc de liniste si recreere.
Stiu ca acele cladiri mentionate sunt sub diferite contracte dar un primar care lupta pt oras trebuie sa gaseasca o cale ca sa readuca patrimoniul mentionat in folosul cetatenilor.
Primarul care se angajeaza sa faca cele cerute de mine si de mii de baimareni, are votul nostru!
Cu multumiri!
Maria • 68 ani 28.04.2024
Lozinca ar fi: ALEARGA PT. SANATATEA TA , ALEARGA SI NU RENUNTA.
Terenuri de sport , sali de sport , scolii cu cantina / comedor propriu .
Multe se pot realiza cu voi care ziceti DA .
SA NE APUCAM DE TREABA !
MULT SUCCES!!
SI DOAMNE AJUTA!!
Augustin • 55 ani 22.03.2024
Doresc să transmit un set de sugestii ce le-am “rostogolit” cu mai multe ocazii la decidenți și funcționari publici, în speranța coagulării interesului local și punerii în practică în beneficiul nostru al tuturor…
Cu stimă,
A. Barbos
*************
În dorința mea de a împărtăși cu oameni harnici, idei de prosperitate și bunăstare colectivă, dar și pentru ridicarea standardului de viață și calitatea vieții..., câteva însemnări personale...
Poate... contează😊
OBIECTIV*** Canalizarea râului Săsar și formarea șenalului - un proiect curajos și de anvergură
OPORTUNITĂȚI*** Configurația hidrografică favorabilă
FINALITATEA*** Un “bulevard viu”
Acestea, presupun și conduc la orientarea sectorială spre proiecte ample și îndrăznețe... eligibile finanțării structurale ori private... proiecții vizionare, puse în conexiune cu viitorul baraj Runcu și volumul superior de apă prefigurat a fi deversat pe cursul râului Săsar...
Proiecte de viitor... ce vizează formarea unui coridor climateric urban(!)
Prin:
➡️Construirea de noduri hidrotehnice (baraje, stăvilare, ecluze),
➡️Excavarea albiei minore a cursului de apă la adâncimea impusă și
➡️Realizarea acumulării bazinale…
vor genera apariția
✅luciului de apă - navigabil (mici ambarcațiuni) pt agrement, transport persoane/mărfuri,
dar și
✅un aport de resurse energetice suplimentare, nepoluante (micro-hidrocentrale),
iar
✅fixarea și construcția prizelor de apă bazinale, ar da o sursă alternativă de apă menajeră, industrială ori pt alte scopuri (utilitate în irigarea parcurilor, gazonului pe spațiul public, a zonelor verzi, aranjamentului floral stradal, spălarea/curățarea carosabilului, trotuarelor, piațetelor etc.),
toate acestea contribuind în bună măsură la dezvoltarea altor activități economice pe orizontală; de subliniat: cursul de apă poate fi transformat într-o ARTERĂ VIE a orașului, un reper semnificativ, perimetral, și cu o importanță majoră urbanistică, turistică, estetică, dar și un factor de creștere a calității vieții.
Canalul de apă, va fi generator de MICRO-CLIMAT, și,
▶️alături de sistematizarea/ reabilitarea utilă a malurilor, piste de biciclete, spații/zone verzi interactive cu mobilier urban adecvat, alei de promenadă/recreaționale, amenajamente peisagistice și terasări,
▶️poate forma o arie naturală / hidrografică ce va da personalitate orașului în zona sa centrală, facilitând alăturarea altor activități - de ex. unități de alimentație publică (restaurante, terase, cafenele) sau alte extensii (puncte belvedere, centre sportive, puncte de pregătire fizica in aer liber, tronson de alergare etc.).
#️⃣Astăzi, râul Săsar e vizibil tratat... marginal, nesemnificativ dpdv urbanistic (doar mediu de deversare), fără vreun potențial ori interes economic...
Astfel de proiecte (dar nu numai) pot conduce la atragerea de parteneri de dezvoltare într-un program de politici locale, strategii inter-regionale sau de tip intercomunitar/metropolitan:
* prin cooptarea în proiecte administrative a învățământului superior local, a unor universități, organizații, consultanți/experți, alte foruri din străinătate, dezvoltarea cercetării în domenii Hi-Tech - generează atracție și potențial a/al resursei umane (cu nivel superior de calificare), un plus de valoare în exploatarea oportunităților locale și aduce dinamism / atractivitate / noutatea proiectelor;
* prin asigurarea de suport administrativ unor idei private sau care să favorizeze crearea unui pol de interes și competivitate zonei;
* prin transferul de expertiză, cooperare și bune practici cu alte entități/UAT-uri (BH,TM,AR,SB,CJ,AB);
* prin valorificarea premizelor actuale de dezvoltare a unor conexiuni intermodale de transport și infrastructură;
* prin cofinanțarea europeană și atragere de fonduri structurale, private etc.
Conjugarea eforturilor administrative pt finalizarea lucrărilor hidrotehnice la barajul Runcu este o condiție “sine qua non”...
Domeniul schiabil
S-a susținut ca obiectiv realizabil, introducerea stațiunii Izvoare în circuitul turistic, zona fiind apreciată pt aerul său deosebit de purificat și arealul pitoresc.
Un consens politic și administrativ, împreună cu:
* revitalizarea unor proiecte gen Golf-Park (dr. Buteanu, unul din inițiatorii din Germania al acestui proiect, cred că ar putea desluși datele planului de afaceri),
* integrarea pârtiilor de schi Izvoare-Igniș, cu pârtiile Turist-Șuior/Mogoșa și zona Cavnic, într-un domeniu schiabil, prin atragerea unor investiții private (gen Bukovel, cu investitori austrieci) - este cunoscut public acum, proiectul CJMM de realizare a unui domeniu schiabil in lungime de 26 km la Izvoare,
* telecabina/teleferic/telegondola Baraj Firiza-Strâmtori - Vf. Igniș care să eficientizeze transportul turiștilor, dar și cu rol de belvedere a zonei lac-oraș-munți),
* proiectul tradiționalist Varatec cu case de vacanță din lemn, realizate în stil arhitectural maramureșean, alături de proiectul hotelier de pe fosta pășune Blidari,
pot fi proiecte sustenabile și vor pregăti orașul pt viitor...
Turismul montan poate reprezenta o sursă majoră de venituri la bugetul local, dar și de ocupare de forță de muncă. Un exemplu de bune practici este orașul Beclean, care, din nimic, a realizat un ștrand(aqvapark), iar azi, prin veniturile obținute, se vorbește curajos de Băile Figa, cât despre o stațiune climaterică, fiind indicii de izvoare cu apă sărată...
* Oraș al viitorului
* Smart city
* Cercetare Hi-Tech
* Greeen houses
* Green village
* Soft village
* City-in-the-city, oraș pe verticală
* Mobilitate urbană
* Agrement și divertisment
* Timpul liber,
Aceste obiective cuprinse prin politici de dezvoltare locale ar putea conceptual să configureze ori să evidențieze direcția, orientările urbei noastre...
Cine are resurse ca: apă, munte, pădure, zăpada, ozon și... tradiție arhaică vie, trebuie sa înțeleagă ca e nevoie sa se “pună pe treabă serios”😊
Și, câte ceva despre:
>Piața agro
- Reconfigurarea modernă a pieții agro la parter și supraînălțarea cu parcare publica cu mai multe nivele. Intervenția va asigura igienizarea, modernizarea la standarde actuale, desfacerea agro-alimentară in condiții civilizate, controlul produselor etc. siguranța persoanelor, preluarea parcajului zonal, reabilitarea infrastructurii...
>Lemnul - resursă valoroasă și cu valențe arhitectural-estetice.
- in Norvegia calitatile lemnului sunt puse in evidentă prin construcții industriale, într-un mod uimitor, dar firesc pt ei: arcade de aeroporturi, cupole ale unor săli de sport etc, ce dau un aspect estetic construcțiilor și reprezintă cultural geniul acestei tari in respectul pt arta tradiționala ce utilizează lemnul...
>Gara + traficul in creștere pe intrare/ieșire - înspre Cluj
* dacă relocarea gării nu este posibilă, un studiu de fezabilitate poate propune un proiect de pasaj subteran care să asigure fluidizarea circulației și comunicarea din bd Traian cu str Margeanului și cu zona industrială, cartierul de locuinte, respectiv traficul intrare/ieșire din oraș cu ruta ocolitoare - Cluj-Napoca; adiacent, ideea unor extensii de parcaj ce va deservi gara, este de asemenea realizabilă.
- o soluție alternativa de traversare auto supraterana, este la fel de fezabila.
Gânduri bune!
Iulian Valer • 59 ani 19.04.2024
- Cerșetoria +câinii vagabonzi, trotuare inpracticabile cu cărucioare, în unele cartiere .
Ģăurile negre ale orașului (combinatul, craica, pirtă, cartierul ferneziu)
Locuri de joacă pentru copii mai sigure!
Polițiștii locali în activitate, nu în pauze** dese, implicit la parcurile mari.
Respectare de legi, începând din primărie și până la ce-i ^*care o sfidează în breasla* în care își exercită atribuțiile de serviciu!!!
Transportul în comun cu eficiență și în special trebuie să fie înlocuite, sunt depășite de mult. Au normele de casare depășite de zecide ani, în special troleibuzele (volvo)dar și autobuzele( mercedes , solaris) cele achizitionate sechend.
Problema drogurilor.
Piața de alimente să fie cu produse doar de la producători !!
Curățarea orașului de garaj, și amenajare de parcări subterane cu posibilitatea și în exterior, sunt multe goale, în altele se cresc animale de companie (căței), în altele se tin mobile și diferite tipuri de afaceri de te doare capul când vezi ce fac.!!!
Sunt multe lucruri pe care trebuie să se facă, dar mai sperăm că dacă va veni cîndva ȘI acea persoana care să facă pentru a vedea în această viață.
Așa că Domnul să vă binecuvănteze
cu puterea de face tot ce vă doriți V9 noi vă susținem!🙋♂️
Lucian • 47 ani 24.04.2024
1. Investitii in anveloparea imobilelor de locuit din Baia Mare, care arata jalnic, iar procedurile de obtinere a unei asemenea autorizatii sunt stufoase, greoaie si consuma timp si bani.
2. De 4 ani incerc sa conving autoritatile locale de necesitatea aprobarii regulamentului de acordare a parcarilor rezidentiale. In zona centrala (dar nu numai) e imposibil sa parchezi in apropierea locuintelor. Se ignor o problema, dar si o modalitate a municipalitatii de a face mai multi bani de pe urma acestor locuri de parcare.
3. Ordinea publica: lipsa de reactie a autoritatilor fata de tot mai numerosii "homeless" din parcurile din oras. O simpla vizita in parcul Select la orice ora din zi sau din noapte (doar daca ploua nu) va va convinge de existenta acestei probleme. Cererile repetate de supraveghere a zonei nu au fost luate in seama.
4. Renuntarea la finantari lipsite de sens: vestitele chermeze pe bani publici trebuie sa dispara, trebuie redimensionate rational sumele acordate cluburilor de sport ale primariei (au fost ani cand cand clubul de handbal primea 3 milioane de euro pe an, timp in care pentru investitii se luau credite).
Mai sunt si altele: eliminarea fraudelor la inscrierea in ciclul primar, unde toata lumea isi face flotant in circumscriptia scolilor unde vor sa-si inscrie copiii (se poate rezolva usor, oamenii aceia sunt, de obicei, cu domiciliul din CI in zona Baia Mare); atragerea de bani europeni pentru realizarea de investitii; reconsiderarea si reviabilizarea Pietei 21 Decembrie, impreuna cu cladirea Centralei Minelor, care arata de parca ar fi situata intr-un oras aflat in stare de razboi; reintegrarea in circuitul orasului a cladirii fostului cinematograf "Minerul", care sta de 20 de ani degeaba; gasirea variantelor de solutionare a traficului in zonele de acces in oras; etc.
Ioan • 80 ani 28.04.2024
experiență managerială și de organizare. Firmele pe care le coordonează au fost făcute cu
muncă cinstită și organizare eficientă, fără să fure de la stat.
Mircea Cirț, Adriana Cirț sunt administratori la aceste firme unde lucrează sute de oameni,
bărbați și femei, de diferite religii.
Mircea Cirț Candidează la Primărie NU pentru a face avere din banii contribuabililor. Are avere
făcută prin muncă cinstită.
Mircea Cirț Candidează la Primărie pentru a schimba viața băimărenilor în bine, pentru a pune
în practică soluții la problemele foarte urgente ale orașului Baia Mare:
- Eliminarea nepotismului, a corupției din Primărie.
- Refacerea obiectivelor culturale din oraș care sunt în paragină sau vândute pe nimic.
- Pentru a ajuta sportul din Baia Mare, fotbalul, handbalul, sportul de masă etc.
- Pentru a găsi soluții la traficul din oraș care este aproape blocat în orele de vârf.
- Pentru a avea piețe alimentare închise, cu aer condiționat, curate, unde micii producători pot
să își expună produsele în condiții de igienă sanitară.
- Pentru a găsi soluții legate de gropile de gunoi.
- Atragerea de investiții pentru a putea construi o stație modernă de reciclare a deșeurilor
plastice.
- Pentru a avea un aer curat în acest oraș frumos de la poalele munților.
Aceste obiective și altele nu se pot face numai cu un primar incoruptibil care are o mare
experiență managerială și organizare eficientă, care știe să atragă fonduri de investiții și să le
administreze eficient, cu folos pentru băimăreni.
Ceilalți primari de până acum știm ce au făcut, la fel și cei care conduc primăria acum, care au
comportamentele fostilor primari, acesta este motivul pentru care nu doresc să accepte un
primar cinstit, incoruptibil la conducerea Primăriei.
VOTAȚI PE MIRCEA CIRȚ DE PRIMAR AL ORAȘULUI BAIA MARE!
Gabriela • 50 ani 09.05.2024
Am incercat să atașez fotografii dar nu am reușit
Este vorba de familiile de țigani își duc veacul de exact 18 ani la containerele depe strada Moldovei colț cu Olteniei. Dimineața când mergem la servici sunt deja aici, și plecă când se întunecă. Între containere își fac trenurile, iar noi le mirosim urina și fecalele. Tot între containere fac sex. Cum containerele sunt acoperite pot sta și când plouă. Se îmbată, înjură, se bat, își sparg capul. Cam așa au crescut copiii noștri în centrul orașului sub teroarea acestei familii de țigani, care sunt acum 3 generații. Ne fură florile din grădini și vandalizează tot în jurul blocului. Mai mult dacă găsesc mai multe lucruri care le trebuie și nu le pot transporta seara acasă le depozitează sub balcoanele noastre sau pe spațiul verde din jurul blocului. Vara când e foarte cald vin și dorm pe spațiul verde din jurul blocului, și ne ceartă copiii care se joacă in fața blocului că fac gălăgie și ei nu își pot culca puradeii. Bineînțeles că , copiii lor umblă în fundu gol toată vara. Asta e imaginea pe care o văd copiii nostrii. Pe lângă faptul că e un focar de infecție ce fac ei, copiii noștri nu sunt niciodată în siguranță. Doi dintre băieții acestei familii de țigani sunt in închisoare pentru tentativă de omor, una dintre fete tocmai a ieșit din închisoare pentru ta intrat peste o bătrână din cartier în casă și i-a furat banii. Bătrânul(bunicul) familiei de țigani a condus ani de zile fără permis prin cartier și era să loveascaă copiii cu mașina de nenumărate ori. L-a prins poliția de mai multe ori și el continua să conducă. Nu am de păr pe cap de câte ori am sunat toți cei din cartier la poliție. Dacă sunăm la 112 și cerem la poliție zice păi nu la noi, sunați la Municipiul. Dacă sunăm la Mnicipiu ne zice sunați la 112. În fine, când în cele din urmă vine totuși un echipaj de poliție, îi împrăștie iar a doua zi vin înapoi. Dacă sunăm iar a doua zi ne spun că nu mai au ce să le facă.Când era stare de urgență cei de la armată au oprit un domn în vârstă în față la cofetăria Lapte și Miere și i-au dat amendă iar această familie de țigani stătea la containere și nu îi intreba nimeni nimic. I-am întrebat eu pe cei de la armată de ce pe țigani nu îi amendează și au spus că nu au ce le face că oricum vin înapoi cum plecă ei, și că nu au bani să își plătească amenzile . Cum oare nu au bani când îi vedem cum își flutură Euro din buzunare doar că să ne sfideze. Mai multe informații are D-l Lolo de la aprozarul de lângă Ferma Zootehnică. El este acolo toată ziua și vede mai multe
Totuși trăim în centrul orașului și parcă am trăi în țigănie. Ei fac Legea la noi in cartier. Dacă le zicem că mergem la Primărie ne spun că primarul are nevoie de voturile lor și nu le face nimic. Și chiar așa a fost. D-l Cherecheș ne-a ignorat de fiecare dată sesizările Ba chiar un domn polițist supărat că l-am deranjat pentru mizeria pe care o face această familie de țigani mi-a spus să îmi văd eu de curățenie la mine în casă. Aceștia sunt cei care trăiesc din ajutoarele sociale și care ne râd în față că nimeni nu le poate face nimic. Chiar așa o fi?
Sunt totuși 18 ani de când stau aici și nimeni nu ia nicio măsură. Atâta că nu dorm noaptea aici, in rest le fac pe toate. Am ajuns să ne dorim măcar o singură zi în care să nu îi vedem.
Un cartier întreg am ajuns să votam cu cine ne-o scăpa de acești țigani, indiferent cine ar fi. Pur și simplu nu ne mai interesează nimic altceva.
Poate măcar acum după atâția ani v-a lua cineva măsuri
Mulțumesc frumos pentru interesul acordat
Ovidiu • 52 ani 01.02.2024
Anamaria • 27 ani 22.05.2024
Elena • 57 ani 26.05.2024
Ileana • 60 ani 26.05.2024
Smaranda • 64 ani 28.05.2024
Mircea Florin • 43 ani 21.05.2024
Lacramioara • 63 ani 21.05.2024
Amira • 31 ani 22.05.2024
Florentin • 43 ani 24.05.2024
1. Pasaj subteran între strada Depozitelor și bulevardul Traian
2. Un drum de legătură între Piața Sălăjanca și sensul giratoriu de la Aramis 3. Acces pentru bicicliști din zona Recea și Sat Săsar. Am mers cu familia cu 5 copiii cu bicicletele din zona Vama până la Carrefour. A fost o decizie aproape sinucigașă. Dacă vreunul din voi ați încerca asta ați vedea care e problema. Singura soluție e mersul pe partea carosabilă.
4. O șosea de centură mult mai rapidă către Baia Sprie.
Mult succes în toate munca pe care o faceți!
Daniel • 60 ani 26.05.2024
Andrei-Ticu • 60 ani 27.05.2024
Patrick • 24 ani 27.05.2024
Eu unul chiar aș dori din tot sufletul să revăd unele edificii ca în zilele de glorie ( Castelul Pokol , Tricomarul , Cinema Minerul , Casa de cultură , Casa Tineretului) :(
Liviu • 59 ani 22.05.2024
și ații,sunt convins ca știți cu toții,dar asta implica...munca...chibzuiala....implicare maxima și multa responsabilitate.Toti vor ,munca putina,responsabilitate deloc,sa nu supărăm pe nimeni și sa ne luam leafa și...comisioanele babane...Multumesc,asta e părerea mea și din păcate a marii majorități ....
Maria • 60 ani 30.05.2024
Cristina • 51 ani 03.06.2024
Marius • 47 ani 06.06.2024
Îmi doresc ca cei ce vor fi aleși să conducă urbea noastră că prioritizeze planurile în această direcție și să aducă sportul maramureșean acolo unde este locul